30 jun Mange familier gruer seg til sommerferien (AFFO i Budstikka)
Av Trine S. Kristiansen
– Ferien er den tiden på året hvor utenforskapet kjennes sterkest. Det handler ikke bare om økonomi, men også om sosiale nettverk, sier leder i Aleneforeldreforeningen, Cathrine Austrheim.
Sommeren 2022 er spesiell siden det er første gang på på to år alle igjen kan reise utenlands etter pandemien. Samtidig er ferien i år ekstra lang og dyr. Økte priser og renter påvirker mange familiers muligheter for å ta barna med på ferie. Aleneforeldreforeningen merker dette blant annet ved at det aldri har vært så mange søkere til ferieturene vi arrangerer hvert år for våre medlemmer, som i år. I søknadene kommer det frem at «dette er kanskje det eneste de får gjort i år» – ferien er med andre ord en sår tid for mange.
UNICEF organiserer også ferietilbud for familier. Gjennom feriesentralen.no formidles alt fra kinobilletter til ferieboliger. Etterspørselen etter tilbudet beskrives i år som høyere enn tilgangen.
Austrheim opplever at vi har fått en ny gruppe mennesker som ikke lenger føler seg ressurssterke. Dette handler mye om de økte prisene, og selv om mange har fått høyere lønn, monner det ikke nok fordi prisene også øker. De fleste sitter dermed igjen med mindre enn de pleier, og det får innvirkning på feriebudsjettet. UNICEF har gjennomført en spørreundersøkelse blant foreldre i Viken. Resultatene fra undersøkelsen er nedslående:
- 12 prosent med barn i Viken gruer seg til sommerferien.
- Blant barnefamilier med lavest inntekt gruer 20 prosent seg til sommerferien.
- I familier med høy inntekt gruer kun 6 prosent seg til ferien.
- Halvparten av familiene i Viken svarer at strammere økonomi påvirker ferieplanene negativt.
- Nesten én av fire oppgir at de ikke evner å gi barna den ferien de fortjener.
- Like mange forteller at de ikke tror de vil kunne gi barna en bedre sommer i år enn i fjor.
I tillegg peker Austrheim på at kommentarer som at «har du ikke råd til å ha barn, burde du ikke hatt barn» og at «vi reiste aldri til Syden da vi var små», bare er sårende. Vi lever tross alt ikke i et vakuum, og det er noe med å oppleve at «alle andre får». I Bærum ble det videreført gratis sommerskole, noe Austrheim er glad for, men hun skulle gjerne sett at det var for mer enn én uke. Forskjellene merker man ekstra godt når man bor i Asker og Bærum, hvor veldig mange har god råd. Da blir avstanden enda større – mellom de som har råd til å betale for dyre ferier, og dem som ikke har det.
Tekst er hentet fra artikkelen som kan leses bak betalingsmur i Budstikka